Pràctica de poda en alçada. Tala d'ailants al Parc de la Muntanya.

Alumnes de jardineria i forestals

Aquesta actuació es va dur a terme el passat 22 de gener al parc del carrer Muntanya per part d'una empresa externa especialitzada.

Assistirem, com a observadors, els alumnes de les dues especialitats del taller, jardineria i forestals, ja que la posada en pràctica i execució de la poda d´alçada forma part dels continguts formatius comuns.

Es va dur a terme l'eliminació de 13 exemplars de ailants (ailanthus altissima) de considerable alçada i diàmetre. Aquesta espècie invasora es caracteritza per tenir un elevat potencial colonitzador, el que la converteix en una greu amenaça per a les nostres espècies autòctones. Justificant-se així la seva inclusió en el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, a través del qual es va prohibir la seua introducció en el nostre medi natural.


Després de la preparació prèvia de les motoserres i els EPI corresponents (cascos, auriculars, guants i arnesos) així com el posicionament del camió ploma, l'equip d'especialistes va iniciar la seva tasca.

El primer pas del procediment per a la tala va ser l'ascens d'un dels operaris fins a la creu de l'arbre. Des d'aquesta posició, es lligaven les cordes, cintes i altres estris que subjectarien la part de l'arbre que, posteriorment, des d'una posició inferior, el mateix operari talava a l'altura del seu pit. Els trossos que s'anaven tallant es trossejaven a terra, per facilitar la seva càrrega al contenidor del camió. Finalment, es tallava la base del tronc fent una esquerda circular, mitjançant la qual es frena la circulació de la saba, evitant així nous rebrots.



Tant soques com arrels no es van eliminar, per la complexitat i la grandària de les mateixes. No obstant això, queda pendent una segona fase de l'actuació, per a l'eradicació completa d'aquests exemplars invasors.

L'eliminació dels ailants afavorirà el creixement de la resta d'arbres circumdants. Oferint, a més, l'alliberament d'altres espais òptims per a la plantació d'espècies autòctones.