Pràctiques sobre la textura i Ph d'un sòl.

Alumnes de Forestals i Jardineria

A principis de desembre, vam realitzar els dos grups del taller, jardineria i forestals, una pràctica per a l'estudi de diferents tipus de sòls en quant a la seua constitució. Entre tots vam recollir diversos tipus diferents de sòls en diferents zones on anàvem a actuar més endavant.

La textura d'un sòl és la proporció de cada element, representada pel percentatge de sorra (Ar), argila (Ac) i llim (L). Parlem de:
  • Sorres: Si els seus mides són de 2.00 a 0.05mm de diàmetre.
  • Llims: Si els seus mides són de 0.05 a 0.002mm de diàmetre.
  • Argiles: Si les seves grandàries són menors de 0.002mm de diàmetre.

D'acord amb el separat que domini a terra, aquest rep un nom especial; així com per exemple si domina la sorra, el sòl es denomina sorrenc o lleuger; si domina l'argila es denomina argilós; si domina el llim s'anomena llimós, si hi ha una barreja adequada dels tres separats se li domina franc o mitjà.

Mitjançant diferents tipus de tècniques manuals els classifiquem, per així poder saber que diferents tipus de plantes s'adapten millor a cada tipus de sòl i així poder saber el tipus d'espècie s'adapta millor a la terra que tenim.


Un dels mètodes consistia a introduir les mostres en pots de vidre, que es van omplir amb aigua i es van deixar reposar diversos dies perquè la terra quedés assentada en el fons del pot. Passat un temps, vam mesurar les diferents capes amb un escalímetre en vertical als pots, per així poder analitzar quina classe de sòl seria més productiu o adequat per a la plantació o sembra. Amb aquestes mesures vam poder treure el percentatge d'argila, sorra i llim i amb el gràfic del triangle podem saber el tipus de terra que és.

Un altre mètode consistia a fer boletes amb les diferents terres de manera que com més emmotllable és la boleta formada, més gran serà el contingut en argila. La untuositat de la mateixa és un índex del contingut en llim. La sorra es detecta pel soroll que fa a pastar entre els dits, com més gran és el grinyol que es produeix major serà el seu contingut en sorra.

També vam poder aprendre a mesurar el Ph del sòl de forma manual i amb mesuradors digitals. Els productes per treure l'acidesa o el Ph del sòl són el vinagre i el bicarbonat. Va ser una pràctica molt instructiva i realment simple de fer. Aquestes tècniques ens poden ajudar a poder diferenciar sempre qualsevol tipus de sòl de manera ràpida i sobre el terreny.