Plantes aromàtiques i medicinals.

Alumnes de Forestals


Arran de que alguns alumnes vam proposar conèixer una mica més sobre plantes autòctones, va néixer de la idea de la visita d'algun expert local amb coneixement de plantes i de l'ús popular que se'ls dóna a aquestes.

Els dies 23 i 24 de novembre ens va visitar Pepe Frasquet Seguí, més conegut com "El tio Pepe", un gran expert en tota mena de plantes de la nostra zona. Entre les plantes que ens va explicar es troben: Herba Lluïsa, per a la menstruació; Plantatge per a la conjuntivitis; Fonoll per al flat i els aires; Romer per les torçades de peu; Farigola per al refredat; Alfàbrega com a repel·lent de mosquits; Paritària per al ronyó, cicatritzar, el reuma o eliminar líquids; Camaroja com a sedant; la pedra calcària xuclada per a l'ardor d'estómac; el llentiscle com a adorn de nadal, etc. Va ser una classe molt instructiva, ja que Pepe ens va dur mostres de totes aquestes plantes perquè les coneguéssim i poguéssim provar moltes d'elles. També ens va ensenyar la forma de preparar els diferents beuratges i infusions.


Però per al Tio Pepe la reina de les plantes és el Raïm de Pastoret per les seves propietats, planta que va descobrir després temps de cerca per pal·liar i tenir cura d´algunes de les seves dolències. Entre les propietats i usos que Pepe va destacar trobem: mitigar el dolor articular i muscular sempre que no hi haja trencament, facilitar les digestions, mastegada serveix per a les nafres de la boca, i untada per a les pells atòpiques. Ens va explicar també com fer amb aquesta planta remeis curatius o ungüents per als dolors o contusions i volem compartim amb vosaltres el procediment i l'elaboració d'aquest ungüent:
  1. Agafem uns quants esqueixos, seguidament els introduïm en recipient, cobrint d'oli fins que queden totalment submergits.
  2. Després li afegim una mica de romaní o farigola, molt poca quantitat, ja que en ser aromàtiques amb poc n'hi hauria prou.
  3. Llavors passaríem a la trituració i mescla de tots aquests ingredients en un recipient.
  4. Un cop obtinguda la barreja, vam realitzar un filtrat amb un colador de reixeta fina, perquè només passi el líquid i així poder transportar-lo a un altre recipient.
  5. Un cop al nou recipient ja hi ha el ungüent preparat per poder aplicar-se en les zones doloroses i a tractar, realitzant un suau massatge.

El dia 4 de desembre, Pepe va venir a donar-nos una altra xerrada una mica més extensa juntament amb els nostres companys de jardineria. I ens va indicar que totes aquestes plantes estan al nostre abast entre les muntanyes de Mariola i d'Aitana.